Keks torta sa jagodama i belom čokoladom
Sastojci:
oko 500 g. petit keksa
Beli fil
- 1 l. mleka
- 150 g. šećera
- 6 kašika gustina
- 4 kašike brašna
- 3 vanilin šećera
- 100 g. bele čokolade
- 250 g. maslaca ili margarina
Fil od jagoda
- 500 g. jagoda (količina očišćenih)
- 6 dcl. vode
- 3 pudinga od jagode
- 200 g. šećera
- 2 šlaga
Priprema:
Sve sastojke za filove izmeriti, rasporediti u posude za mućenje i kuvanje, jagode izmiksati u blenderu na malo krupnije, ne treba da bude kaša kao za sok. Priprema i dobra organizacija je važna jer se filovi kuvaju u skoro isto vreme i topli se nanose na keks.
Fil od jagoda
Puding razmutiti sa 1,5 dcl. vode i 5 kašika šećera, ostatak vode i šećera dodati usitnjenim jagodama i staviti da prokuva. Kuvati jagode kratko, jedan minut, dodati puding pa kuvati još minut, dva, to je dovoljno i fil je gotov.
Beli fil
Gustin, brašno, 4 kašike šećera i 2 dcl. mleka izmešati da ne bude grudvica. Ostatak mleka i šećera prokuvati pa skuvati fil. Skloniti sa vatre, dodati kockice bele čokolade, izmešati da se istopi pa odmah dodati i kocke maslaca i dobro izmiksitati.
Keks ređati u dublji pleh dimenzija oko 20x30 cm. Nije potrebno da se namače u mleku jer su filovi topli i fino će omekšati. Rasporediti beli fil, keks, fil od jagode, keks, beli fil, keks, fil od jagode. Ostaviti preko noći u frižider da keks omekša, filovi da se stegnu i da se sjedine ukusi.
Dekorisati šlagom.
Коментари
Постави коментар