Kafa


Kafa je prvi put otkrivena u Etiopiji, odakle i potiče legenda o čuvaru koza koji se zvao Kaldi. Legenda glasi ovako:
Čuvar koza je primetio da kada koze jedu bobice i lišće sa jednog žbuna, one postanu neobično razigrane i vesele. Znatiželja ga je naterala da i on proba ove bobice, posle čega se osećao mnogo veselije i živahnije. Priča o bobicama koje daju energiju se pročula kroz ceo region, te su i monasi počeli da ih jedu, a pošto su im se svidele počeli su da ih transportuju i u druge manastire. Da se ne bi pokvarile u transportu monasi su ih sušili. Prvi napitak je napravljen kada su ih potopili u vodu, kako bi im povratili vlagu.

Pravo uzgajanje kafe počinje tek u 17. veku. Prvi put ispečena na otvorenoj vatri u Turskoj. U Evropu stiže 1615. god. preko Venecijanskih trgovaca. Lokali u kojima se služila samo kafa postali su mesta gde su se okupljali samo intelektualci i umetnici. Mnogi poznati Evropski umovi pili su kafu da bi izoštrili svoje misli.
U svetu se godišnje popije oko 400 milijardi šoljica kafe.

Mi smo za vas pronašli jedan od najlepših kafića u našem gradu sa najpovoljnijom ponudom. Svaki dan od 07-10h i od 17-00h a vikendom ceo dan cafe Amico ima happy hour kada su cene kafe, čaja, limunade i cedevite neverovatnih 50 dinara!

                                                  

Cafe Amico, Radnička 16



 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Plazma dezert u čaši

Youmart - ukrasne kutije

Robna kuća Duga u Temerinu