Sladoled od kafe i čokolade





  Sastojci:
  •  8 žumanaca
  •  150 g smeđeg šećera
  •  600 ml slatke pavlake
  •  2 kašike instant kafe
  •  2 kašike konjaka
  •  150 g tamne čokolade
  •  1 kašika kakaoa u prahu

Priprema:


U posudi izmiksajte žumanca dok smesa ne postane bleda i povezana. U lončić sipajte slatku pavlaku, dodajte kafu i zagrejte na laganoj vatri uz mešanje, dok skoro ne provri. U pavlaku počnite polako da sipate izmućena žumanca uz konstantno mešanje varjačom. Dodajte i konjak, pa nastavite da mešate dok ne dobijete gustu kremu poput pudinga. Čokoladu otopite na pari i dodajte kakao u prahu. Potpuno otopljenu čokoladu uspite u kremu i sve dobro izmešajte dok se ne poveže. 

Ostavite da se malo ohladi.Smesu sipajte u plastične posude i ostavite u zamrzivaču četiri sata. Poluzamrznuti sladoled izvađen iz zamrzivača u blenderu dobro izmiksajte, vratite ga u posudu i ostavite da se zamrzne na još četiri sata ili preko noći.

Saveti: Pazite da vam pavlaka ne prokuva jer će se smesa zgrudvati. Kad izmešate sve sastojke, smesu zagrejte na vatri dok ne postane gusta i dok ne počne da se lepi za varjaču, pa je odmah sklonite s vatre. Pazite da vam sladoled ne zagori. Ako ne volite ukus kafe, ne morate ni da je dodajete. Možete je zameniti ekstraktom lešnika, vanile ili kokosa.

Популарни постови са овог блога