Rižoto sa tivicama
Sastojci
- 1 glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- 1 veća šargarepa
- 1 veća tikvica
- 2 grančice svežeg bosiljka
- 1 kašičica soli
- bibera po želji
- 3 supene kašike maslinovog ulja
- 250 g pirinča duguljastog zrna
- 2 dl vode
- 1 supena kašika margarina
Priprema
Proprati pirinač i ostaviti u vodi oko 20 minuta. Očistiti crni luk, iseckati na sitne kockice, staviti na ugrejano ulje, posoliti i pržiti. Kada je već upola propržen, dodati nagnječeni beli luk, pa blago propržiti, dok se ne oseti miris belog luka. Onda, ubaciti svež bosiljak (u grančicama). Promešati, još malo propržiti i dodati već očišćene i na kolutove izrezane tikvice.
Sve promešati, pa kad tikvice puste malo vode, ubaciti očišćenu i na krupnije komade iseckanu šargarepu. Prodinstati i ubaciti pirinač koji je odstojao u vodi. Sve promešati i zaliti sa 2 dl vode. Smanjiti temperaturu na srednje i kuvati dok voda ne ispari. Nakon toga, umešati margarin u rižoto, skloniti sa šporeta, prekriti pamučnom krpom i poklopiti da odstoji 5-10 minuta. Servirati toplo (ni vruće, ni hladno). Prijatno!
Коментари
Постави коментар