Paelja sa piletinom
Sastojci:
- 5 ili 6 pilećih karabatka sa kožom (uz ovo meso može se dodati i dimljena kobasica)
- 1,5 čaše pirinča za rižoto ili pilav (arborio) ili bilo koji pirinač kratkog zrna
- maslinovo ulje
- 1 zreli paradajz
- 1 crni luk fino iseckan
- 2 čena belog luka
- 2 mesnate crvene paprike
- 1 šaka svežeg graška
- so, biber
- nekoliko vlasi šafrana
- 3,5 čaša pilećeg bujona
- malo seckagog peršuna
- limun iseckan na kriške
Priprema:
U plitkom, a širokom loncu zagrejati malo maslinovog ulja, pre nego što ulje počne da se puši, ispržiti piletinu koju ste začinili solju i biberom, po jedan minut na obe strane, tako da dobije zlatnu boju. Odložiti na tanjir pored i u tom istom ulju lagano pržiti crni luk i jedan paradajz koji ste pre oljuštili i iseckali. Pržiti luk i paradajz dok se ne karamelizuju (poprime blago braon boju i duboku aromu, luk ne sme da zagori!), zatim dodati malo tečnosti i izmešati sve sa iseckanim belim lukom.
Pržiti još jedan ili dva minuta, uz konstantno mešanje na srednjoj vatri. U sve to umešati pirinač i dobro promešati sa malo bujona tako da se svi ukusi lepo sastave. Dodati sveže mlevenog bibera i ostatak bujona (bujon treba da prekrije pirinač za jedan prst), sačuvajući samo malo sa strane. Kuvati jedno 5 do 10 minuta uz konstantno mešanje, zatim u malo toplog (ne vrućeg!) bujona ubaciti nekoliko vlakna šafrana, tako da puste boju i aromu, pa to sve pomešati sa pirinčem. Šafran će pirinču dati blago žutu boju i fantastičnu aromu.
Posoliti po ukusu, pa vratiti piletinu u lonac i poređati u krug. Blago je ušuškati u pirinač, papriku iseći uzduž na trake i poređati ukrasno po površini. Smanjiti vatru na najslabije i blago krčkati dok se pirinač ne ukuva, još jedno 20 minuta (ako previše tečnosti ispari i pirinač počne da se hvata za dno, slobodno dodati još malo tečnosti i blago pomešati. Oko 5 minuta pre kraja ubaciti svež grašak na površinu i dodati malo seckanog peršuna neposredno pred serviranje. Služiti odmah uz sveže isceđeni limun. Prijatno!
Коментари
Постави коментар