Pita sa sirom



Sastojci za testo:
  • 700 gr pšeničnog belog brašna
  • 100 gr heljdinog brašna 
  • 1 kašikica soli
  • po potrebi mlake vode
  • 1 dcl ulja
  • još 2 dcl ulja za prskanje razvučenih kora

Sastojci za fil:
  • 500 gr sira
  • 1 čaša kisele pavlake
  • 3 jaja

Priprema:

Pomešati pšenično i heljdino brašno, dodati ulje i so. Mesiti rukom polako dodavajući mlaku vodu, testo da bude srednje tvrdo. Kad se testo umesi ostaviti ga da stoji 10-ak minuta opet ga premesiti i podeliti na 4 dela. Svaki deo razvući oklagijom veličine manjeg tanjira. Spajati dva po dva kruga između premazana sa uljem (ukupno budu dva kruga). Krugove još malo razvući oklagijom premazati uljem prekriti plastičnom folijom, i ostaviti da stoje 45 minuta da testo možemo rukom razvlačiti.

Sto prekriti stolnjakom, uzeti krug od testa i razvući preko stolnjaka rukama, pažljivo da ne pukne (zbog heljdinog brašna je testo malo krtije). Kad razvučemo testo, po krajevima ostane malo deblje, to isečemo nožem, razvučenu koru poprskamo sa 1 dcl ulja (može i više zavisi od količine mlečne masti u siru). Fil staviti na oba kraja razvučene kore i urolati sa jedne i druge strane. Urolanu koru seći prema veličini pleha. Tako isto postupiti i sa drugim krugom od testa. Složenu pitu premazati uljem i peći na 200 stepeni.

Fil: Pomešati sir, dodati kiselu pavlaku i jaja.

Prijatno!

Recept je preuzet sa sajta.

Популарни постови са овог блога

Zara