Pita sa sirom
Sastojci za testo:
- 700 gr pšeničnog belog brašna
- 100 gr heljdinog brašna
- 1 kašikica soli
- po potrebi mlake vode
- 1 dcl ulja
- još 2 dcl ulja za prskanje razvučenih kora
Sastojci za fil:
- 500 gr sira
- 1 čaša kisele pavlake
- 3 jaja
Priprema:
Pomešati pšenično i heljdino brašno, dodati ulje i so. Mesiti rukom polako dodavajući mlaku vodu, testo da bude srednje tvrdo. Kad se testo umesi ostaviti ga da stoji 10-ak minuta opet ga premesiti i podeliti na 4 dela. Svaki deo razvući oklagijom veličine manjeg tanjira. Spajati dva po dva kruga između premazana sa uljem (ukupno budu dva kruga). Krugove još malo razvući oklagijom premazati uljem prekriti plastičnom folijom, i ostaviti da stoje 45 minuta da testo možemo rukom razvlačiti.
Sto prekriti stolnjakom, uzeti krug od testa i razvući preko stolnjaka rukama, pažljivo da ne pukne (zbog heljdinog brašna je testo malo krtije). Kad razvučemo testo, po krajevima ostane malo deblje, to isečemo nožem, razvučenu koru poprskamo sa 1 dcl ulja (može i više zavisi od količine mlečne masti u siru). Fil staviti na oba kraja razvučene kore i urolati sa jedne i druge strane. Urolanu koru seći prema veličini pleha. Tako isto postupiti i sa drugim krugom od testa. Složenu pitu premazati uljem i peći na 200 stepeni.
Fil: Pomešati sir, dodati kiselu pavlaku i jaja.
Prijatno!
Recept je preuzet sa sajta.
Коментари
Постави коментар