Musaka od tikvica
Sastojci:
- 1 kg tikvica
- 750 gr mešanog mlevenog mesa
- 5 jaja
- 2 glavice crnog luka srednje veličine
- 4 – 5 čena belog luka
- 1 svež paradajz ili 2 kašike paradajz pirea
- 1 veza peršunovog lista
- 2 čaše kisele pavlake
- 100 ml mleka
- ulje
- brašno
- so
- biber
- vegeta
Priprema:
Tikvice očistite i isecite ili po dužini ili na kolutove debljine 2 – 3 milimetra. Posolite ih i ostavite da puste vodu ( oko 45 minuta). Zatim ih ocedite i pohujte u dobro zagrejanom ulju. Prvo ih uvaljajte u brašno, a zatim u jaja i spuštajte u vrelo ulje. Ne zaboravite da posolite jaja.
Dok čekate da tikvice puste vodu, možete da pripremate fil. Na zagrejanom ulju propržite kratko sitno iseckan crni i beli luk, zatim dodajte mleveno meso i sve zajedno pržite 15 – ak minuta na umerenoj vatri. Kada je fil gotov, dodajte iseckan svež paradajz, koji ste prethodno oljuštili ili paradajz pire. Zatim dodajte začine po ukusu i sitno seckan peršunov list, pa sve dobro promešajte. U podmazanu posudu za pečenje prvo stavite red ispohovanih tikvica, pa red fil, pa sve prekrijte pohovanim tikvicama.
Pomešajte kiselu pavlaku i mleko, pa prelijte preko musake od pohovanih tikvica i mlevenog mesa. Pecite u dobro zagrejanoj rerni.
Коментари
Постави коментар