Zapečeni karfiol sa sirom
Sastojci:
- 1l mleka
- ½ crnog luka
- 1 čen belog luka
- 1 list lovora
- 75g maslaca
- 50g brašna
- so i biber
- 1 srednji karfiol
- 4 kriške belog hleba za prezle ili gotove prezle
- 100g rendanog kozjeg sira 75ml duplog krema iliti pavlake sa jačim postotkom masti
- Muskatni oraščić rendani
- 25g rendanog tvrđeg kačkavalja
Priprema:
Sipajte mleko u manju posudu, zajedno sa belim i crnim lukom, dodajte malo soli i lovorovog lista i zagrejte na tihoj vatri dok ne počne da se krčka, a potom sklonite i ostavite da se hladi 15-ak minuta. Izvadite lovorov list i luk i odložite mleko sa strane. U srednjem tiganju na nižoj temperaturi rastopite 50g maslaca i umeštajte brašno. Ostavite da se krčka par minuta, a potom postepeno dodajte mleko i mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. Smanjite temperaturu na najniže i ostavite da se krčka dok ne dobijete gusti sos.
Za to vreme, u dubljoj posudi prokuvajte posoljenu vodu a potom dodajte cvetove karfiola koje potom kuvajte 4 minuta, dok malo ne omekšaju. Izvadite iz posude, ocedite i ostavite na toplom. Ostatak maslaca rastopite u tiganju i dodajte karfiol, kratko ga propržite, dok ne dobije lepu karamelizovanu boju. Izvadite iz tiganja i sipajte u vatrostalnu posudu, a u tiganj sipajte prezle i propržite dok ne postanu zlatne i krckave.
U prethodno skuvani sos umešajte kozji sir i pavlaku i sipajte preko karfiola. Na kraju, dodajte rendani kačkavalj i prezle i zapecite dok se ne uhvati zlatno krckava korica. Prijatno!
Коментари
Постави коментар