Posni kolači
U susret slavi Sveti Nikola, izdvojili smo nekoliko recepata za posne sitne kolače.
Priprema:
Sastojci:
Priprema:
Sastojci:
Sastojci:
Priprema:
Rafaelo kuglice
Sastojci:
- 300 gr šećera
- 12 kašika vode
- 150 gr margarina
- 200 gr biljnog mleka u prahu
- 300 gr kokosa
- oko 60 pečenih čitavih lešnika
- 1 oblanda za rafelo
Priprema:
Stavite vodu i šećer da provri, dodajte margarin a kada se otopi sklonite sa špreta. Dodajte 250 gr kokosa, mešajte neprestano i dodajite mleko u prahu. Kada se masa sjedini ostavite da se dobro ohladi. Oblikujte loptice, u svaku stavite po lešnik. Polovinu gotovih loptica stavite u rafaelo oblandu, a preostale uvaljajte u kokos.
Čokoladna srca
- 100 gr suvog grožđa
- 100 gr smokvi
- 100 gr oraha
- 150 gr šećera
- 50 gr čokolade
- strugani oraščić
- cimet
- 150 gr čokolade za kuvanje
Samleti smokve, orahe i suvo grožše, te dodati malo oraščića i cimeta a na kraju gust sirup skuvan od šećera sa malo vode i 50gr istopljene čokolade. Masu dobro izraditi rukom, pa rastanjiti na celofanu na debljinu od 10mm, te modlom u obliku srca vaditi kolačiće i ređati na tacnu sa pak papirom. Ostaviti ih da se osuše pa ih preliti glazurom od čokolade i ukrasiti.
Puslice od oraha
- 250 gr šećera
- 250 gr seckanih oraha
- 50 gr čokolade
Priprema:
Skuvati sirup od šećera sa malom kafenom šoljicom vode (0, 75 dl), i kuvati 2-3 minuta. Pomeriti sa ringle, dodati čokoladu i seckane orahe, i sve dobro izmešati. U korpice za kolače praviti kupice kašikom. Ostaviti kolače da se prosuše.
Čokoladne rum kuglice
Sastojci:
- 300 gr mlevenog keksa
- 250 gr margarina
- 200 gr šećera u prahu
- 6 kašika ruma
- 100 gr čokolade za mešnju
- 150 gr čokolade za mešnju
- 7 kašika ulja
Rukom zamesite margarin i šećer u prahu, pa postepeno dodajite keks, zatim rum i otopljenu čokoladu. Oblikujte kuglice i ostavite da se stegnu. Pripremite glazuru i svaku kuglicu stavite na rešetku i prelijte glazurom. Ostavite tako da se stegne čokolada. Pre služenja stavite u papirne korpice.
Коментари
Постави коментар