Posni kolači

U susret slavi Sveti Nikola, izdvojili smo nekoliko recepata za posne sitne kolače.


Rafaelo kuglice


    Sastojci:
  • 300 gr šećera 
  • 12 kašika vode 
  • 150 gr margarina 
  • 200 gr biljnog mleka u prahu 
  • 300 gr kokosa 
  • oko 60 pečenih čitavih lešnika 
  • 1 oblanda za rafelo

Priprema:
Stavite vodu i šećer da provri, dodajte margarin a kada se otopi sklonite sa špreta. Dodajte 250 gr kokosa, mešajte neprestano i dodajite mleko u prahu. Kada se masa sjedini ostavite da se dobro ohladi. Oblikujte loptice, u svaku stavite po lešnik. Polovinu gotovih loptica stavite u rafaelo oblandu, a preostale uvaljajte u kokos.



                                    Čokoladna srca


Sastojci: 

  • 100 gr suvog grožđa 
  • 100 gr smokvi 
  • 100 gr oraha 
  • 150 gr šećera 
  • 50 gr čokolade 
  • strugani oraščić 
  • cimet 
  • 150 gr čokolade za kuvanje

Priprema:
Samleti smokve, orahe i suvo grožše, te dodati malo oraščića i cimeta a na kraju gust sirup skuvan od šećera sa malo vode i 50gr istopljene čokolade. Masu dobro izraditi rukom, pa rastanjiti na celofanu na debljinu od 10mm, te modlom u obliku srca vaditi kolačiće i ređati na tacnu sa pak papirom. Ostaviti ih da se osuše pa ih preliti glazurom od čokolade i ukrasiti.


Puslice od oraha



Sastojci:
  • 250 gr šećera 
  • 250 gr seckanih oraha 
  • 50 gr čokolade

Priprema:
Skuvati sirup od šećera sa malom kafenom šoljicom vode (0, 75 dl), i kuvati 2-3 minuta. Pomeriti sa ringle, dodati čokoladu i seckane orahe, i sve dobro izmešati. U korpice za kolače praviti kupice kašikom. Ostaviti kolače da se prosuše.


Čokoladne rum kuglice


Sastojci:

  • 300 gr mlevenog keksa
  • 250 gr margarina
  • 200 gr šećera u prahu
  • 6 kašika ruma
  • 100 gr čokolade za mešnju
Za glazuru:
  • 150 gr čokolade za mešnju
  • 7 kašika ulja

Priprema:

Rukom zamesite margarin i šećer u prahu, pa postepeno dodajite keks, zatim rum i otopljenu čokoladu. Oblikujte kuglice i ostavite da se stegnu. Pripremite glazuru i svaku kuglicu stavite na rešetku i prelijte glazurom. Ostavite tako da se stegne čokolada. Pre služenja stavite u papirne korpice.

Популарни постови са овог блога

Parfois