Modne zanimljivosti




Modna industrija godišnje donosi prihode od nekoliko milijardi dolara. Iako odeća, obuća i modni dodaci nisu toliko od životne važnosti, neki lep modni komad može da usreći većinu ljudi, pogotovo nas žene. Mi smo za vas izdvojile nekoliko zanimljivosti o modi i modnim detaljima!



Kako su nastale manekenke?


Iako moda postoji još od drevnih civilizacija, prve manekenke su se pojavile tek u devetnaestom veku. Tako je nastalo jedno od najpoželjnijih zanimanja za žene. Za razliku od današnjih kreatora, njihovi prethodnici koji nisu koristili manekenke, svoju odeću prikazivali su na lutkama, nalik na onim koje danas stoje u izlozima butika. Ako ništa drugo, lutke su bile jeftinije.


Kako su nastale manžetne?


Veliki osvajač, Napoleon Bonaparta, naredio je krojačima koji šiju uniforme, da na rukavima stave dugmiće, kako vojnici ne bi rukavima brisali nos. Te dugmiće danas znamo kao manžetne.


Kako su nastale clutch torbe?


Prve ručke od trske uvela je modna kuća Gucci, a patentni zatvarač Hermes, dok je nestašica kože za vreme Drugog svetskog rata dovela do moderne clutch torbice.



Kako je nastala Chanel 2.55 torbica?


Nastala je 1920. godine kad se Coco umorila noseći torbe u svom naručju, te je odlučila da dizajnira torbu koja će osloboditi njene ruke jer ona nije smatrala da je neženstveno da ima slobodne ruke. U ono doba bilo je prilično čudno da na elegantnim predmetima bude remen. Torba je napravljena sa ručkom u obliku dvostrukog lanaca i s kopčom oblika isprepletenih slova C. Napravljena je u crnoj boji od teleće kože, a danas je možete kupiti u svim bojama. Lansirana je u prodaju u februaru 1955. godine i od tada nosi naziv 2.55. 




Коментари

Популарни постови са овог блога

Plazma dezert u čaši

Youmart - ukrasne kutije

Robna kuća Duga u Temerinu