Punjene krofne



Sastojci:
  • 1 kg brašna
  • 50 g svežeg kvasca
  • 500 ml mleka
  • 100 ml vode
  • 4 kašika šećera i 1 kašičica šećera
  • 4 jaja i još jedno
  • 100 ml ulja
  • narendana kora od jednog limuna
  • 1/2 kašičice soli
  • pekmez i krem za punjenje
  • malo šećera u prahu za posipanje
  • oko 50 g čokolade za ukrasavanje
  • oko 1 l ulja za prženje


U mlakoj vodi podmesiti kvasac sa 1 kašičicom šećera i malo brašna. U sud za mešenje staviti brašno, so, kvasac koji je narastao (malo ga smešati sa brašnom), jaja, mleko, ulje, šećer i koru od jednog limuna. Mutiti mikserom, pa onda varjačom sve dok testo ne počne da se odvaja od varjače. Ako je testo previše meko, dodati još malo brašna.


Kad je testo umešeno, ostaviti ga u istom sudu, pokriti, pa ga na toplom mestu ostaviti da naraste. Kad je testo "krenulo", izručiti ga na pobrašnjenu radnu površinu, pa ga oklagijom pažljivo i ne grubo rastanjiti na debljinu od oko pola santimetra. Kalupom ili čašom za vodu vaditi krofne. Na sredinu kotura stavljati po kašičicu pekmeza ili krema. Ivicu kotura premazati umućenim jajetom, pa poklopiti drugim koturom i prstima prignječiti rubove. Krofne ostaviti da narastu, sto će se desiti dok ih sve završite. U šerpu od 2 l staviti oko 2/3 flaše ulja (kasnije po potrebi dodati ostatak), krofne moraju plivati u ulju i ne dodirivati se. 

Kada se ulje zagreje, spuštati krofne, ali tako da im gore bude ona strana na kojoj su ležale. Poklopiti šerpu, pa kad krofne lepo porumene, za oko 3-4 minuta na umerenoj vatri, otklopiti šerpu i okrenuti krofne još na 2-3 minuta. Gotove krofne vaditi rešetkastom lopaticom i stavljati na papirni ubrus da se ocede. Krofne punjene pekmezom posipati šećerom u prahu, a za krofne sa kremom otopiti čokoladu sa kašičicom ulja i svaku krofnu ukrasiti sa po jednom kašičicom čokolade. Prijatno!


Популарни постови са овог блога

Zara