Kako je nastao ajlajner?


Da li ste znale da je ajlajner rođen 10.000 godina pre nove ere? Danas vas vodimo kroz istoriju jedne od najčešćih predmeta iz vaše torbice za šminku!


Drevni Egipćani

Egipćani su u istoriji poznati kao prvi ljudi koji su koristili šminku. Osim crvenog karmina, oni su koristili i crni ajlajner. I muškarci i žene su upotrebljavali ajlajner, međutim, razlog tome nije bio čisto kozmetički. Naime, postoji teorija da su Egipćani nanosili ajlajner jer su verovali da je to zaštita od uroka, a takođe je to bio dobar način da zaštite svoje oči od sunca. Ajlajner su pravili od različitih sastojaka – od olova, bakra i antimona.

Dvadesete godine XX veka

Nakon otkrića Tutankamonovog groba, u svetu je podstaknuta pomama za lepotom i ulepšavanjem. Žene su ranije osećale određenu dozu ograničenja u svojoj želji da se istaknu uz pomoć kozmetike, ali su dvadesetih godina dvadesetog veka počele drugačije da razmišljaju. Doduše, one su stavljale ajlajner na veoma suptilan način, ali je to ipak bio značajan korak u slobodi skretanja pažnje na njihovu lepotu.


Šezdesete godine XX veka

Čuvene šezdesete godine 20. veka donele su mnogobrojne inovacije, ali i novinu u kozmetičkom svetu. U upravo tom periodu usavršena je četkica kojom se ajlajner iscrtava, što je doprinelo preciznije našminkanoj liniji oko očiju. Tada su žene dobile jedinstvenu priliku da svoje oči dovedu u prvi plan na jedan zaista jedinstven način. Takođe, žene iz tog perioda su često kombinovale beli puder i crni ajlajner kako bi dobile prelepi glamurozni izgled.


Današnjica

U današnje vreme stvari izgledaju mnogo, mnogo jednostavnije. Prodavnice sa kozmetičkim preparatima možemo pronaći na gotovo svakom uglu, u kojima se susrećemo sa veoma širokim asortimanom ajlajnera. U ponudi su ajlajneri sa tanjim i debljim četkicama, ajlajneri raznih boja, ajlajneri sa šljokicama, i još mnogo, mnogo toga... Danas je ženama veoma lako da uz malu preciznost ruke učine od svojih očiju pravo umetničko delo.Популарни постови са овог блога

Pro Piu Grande - najpovoljniji butik u gradu