8. mart - Dan žena




Međunarodni dan žena obeležava se 8. marta svake godine, i predstavlja podsetnik na dan kada su žene postale ravnopravne sa muškarcima. Na ovu ideju došlo se početkom 20. veka, kada je zbog ekonomske ekspanzije dolazilo do velikih protesta zbog loših radnih uslova. Žene koje su radile u industriji odeće i tekstila, u lošim radnoim uslovima i sa malim platama, javno su protestovale 8. marta 1857. godine u Njujorku. Iako ih je policja tada rasterala, žene su nastavile sa protestima svake godine na isti datum.

Godine 1908. čak 15 hiljada žena, marširalo je ulicama Njujorka, zahtevajući kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa. Tek dve godine kasnije, odnosno 1910. godine nemačka socijalistkinja Klara Cetkin, na međunarodnoj ženskoj konferenciji u Kopenhagenu, ustanovila je Međunarodni dan žena. Sledeće godine, 8. mart – Dan žena slavio se u Austriji, Danskoj, Nemačkoj, i Švajcarskoj. 

Dan žena je praznik koji se obeležava poklonima, čestitkama i cvećem. Mi smo za vas pripremile nekoliko predloga kako da sami napravite ili upakujete poklon za lepšu polovinu, mamu, baku, tetku ili neku drugu vama dragu žensku osobu. Uživajte!












Коментари

Популарни постови са овог блога

Plazma dezert u čaši

Youmart - ukrasne kutije

Robna kuća Duga u Temerinu