Coco Chanel



Kakva bi bila današnja moda bez Koko Šanel? O "Mitu Šanel" može se dosta toga videti i saznati na izložbi u njenu čast, u Hamburgu.



"Ta jednostavna haljina postaće svojevrsna uniforma za sve žene koje imaju ukusa", najavila je samouvereno francuska modna dizajnerka, davne 1926. godine, čitaocima američkog modnog časopisa Vogue. Šanel nije mislila ni na šta drugo, nego na čuvenu "malu crnu haljinu“. Ta kreacija u raznim varijantama i danas ima svoje mesto u ormarima pripadnica lepšeg pola. Šanel nije ta koja je izmislila "malu crnu haljinu", ali upravo je ona od tog jednostavnog, ali elegantnog komada odeće napravila modni kult. Uskog kroja i potpuno crna, u to vreme je rušila društveni tabu. Do tada su žene bile prilično pokrivene, a crna boja je uz to važila i za boju posluge. Vogue je bio ubeđen u uspeh i napisao: "Haljina, koju će nositi ceo svet." I tako je i bilo. U međuvremenu, žene širom planete nose haljine ove dizajnerke. I ne samo haljine, već i kostime, torbe i nakit. Ne treba zaboraviti ni na čuvene parfeme, poput "Chanel N° 5". 



"Mit Šanel" može se osetiti i na izložbi u Umetničkom muzeju u Hamburgu. Od 28. februara do 18. maja 2014. godine, tu se može doživeti duh istorije i delim modne imperije, jer gostujuća izložba obuhvata i 70 kreacija Koko Šanel. Moguće je videti i kreacije drugih modnih dizajnera, kojima je kao inspiracija poslužila Šanel.



Od krojačice do vlasnice modne kuće

Uspon u svetu mode Gabriele Šanel, rođenoj 1883. godine, nije ni kom slučaju bio predoređen. Nakon smrt majke 1895. godine ona je rasla u domu za nezbrinutu decu. Tamo je naučila krojački zanat koji će je kasnije učiniti slavnom. Čuveni nadimak "Koko" dobila je kasnije, kada je nastupila u jednom kafiću - kao pevačica. Ali njenu ljubav je bila moda, a ne muzika. Godine 1910. napravila je prvi veliki korak u ovom poslu: Koko Šanel je u Parizu otvorila prodavnicu šešira. Godine 1913. otvorala modni butik, a dve godine kasnije modnu kuću. Najkasnije 20-tih godina kada su joj mušterije iz ruku istrgle "malu crnu haljinu", francuska modna dizajnerka bila je i finansijski zbrinuta. Ali zašto su baš njene kreacije bile dobro prihvaćene? "Ženskom telu ponovo sam dala njegovu slobodu", rekla je jednom čuvena dizajnerka. 20-tih godina prošlog veka, žene su počele manje da pokrivaju delove svog tela, pa su samim tim i zračile sa više samopouzdanja. Korzeti su pripadali prošlosti. Šanel je svojim kreacijama pogodila potrebe ciljne grupe i označila ukus vremena. Jednostavno i elegantno, udobno i sa stilom - takve su bile njene kreacije. 



Šanel je pre svega bila autentična. Iz njene modne kuće nije izašla ni jedna kreacija, koju ona sama ne bi nosila. "Odelo čini čoveka", kaže poslovica. U skladu sa tim, Šanel je doprinela stvaranju "nove žene" koja više ništa nije imala sa zastarelom durštvenom slikom, prepunom strogih moralnih normi. Dužina suknje smanjila se od gležnjeva do ispod kolena - ako su žene uopše još nosile suknje. I Koko Šanel je ponekad nosila pantalone. Smrću velike modne ikone, 1971. godine, mit ove dizajnerske kuće ni u kom slučaju nije bio okončan. Marka se isprva našla u problemima – sve do 1983. kada je umetnički direktor postao nemački dizajner Karl Lagerfeld. On pri tome za svoje kreacije neprestano koristi ideje Koko Šanel. Recept za veliki uspeh ove modne kuće, možda bi mogao da se objasni rečenicom: "Dobro krojena haljina stoji svakoj ženi. Tačka!". Tako jednostavno se objašnjava i mit o njoj.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Plazma dezert u čaši

Youmart - ukrasne kutije

Robna kuća Duga u Temerinu