Zašto je geliranje noktiju štetno?


Za većinu žena najbolja tehnika je ona koja će im omogućiti da imaju lepe nokte i da nemaju mnogo obaveza oko njih. Međutim, ova tehnika i te kako može da ošteti nokte, ali i kožu ruku. Sa njom naizgled dobijate lepe nokte, ali da li se pitate šta se dešava ispod tipsi ili gelova?   • Vremenom nokti postaju krti, listaju se, a osim toga nokatna ploča može i da boli ili da peče kada se stavi u UV lampu kojom se obavlja polimerizacija, odnosno vezivanje gela za nokatnu ploču. 
  • Nedavno su pokrenuta i brojna istraživanja o štetnosti geliranja noktiju koja su pokazala prisustvo štetnih hemikalija u gelovima. Tehnika koja bi navodno trebalo da zaštiti krte nokte, ojača ih i spreči njihovo listanje, posle izvesnog vremena daje potpuno suprotan efekat. 


  • Gel i UV zraci kojima se izlažu nokti i ruke mogu da prouzrokuju i starenje kože na rukama i hiperpigmentaciju, odnosno pojavu pega. S obzirom na to da su gelovi koji se koriste puni hemikalija često dolazi i do pojave kontaktnog dermatitisa, lomljenja i listanja noktiju, ali i alergija. 
  • Posle čestog geliranja prirodan nokat je istanjen, može da promeni boju jer "ne diše“, ali i da se izdeformiše od turpijanja.
  • Kada skinete gel važno je da što pre oporavite nokatnu ploču. Za početak trebalo bi da skratite nokte, a zatim da ih negujete preparatima, posebno uljima za jačanje nokatne ploče, za brži rast i oporavak zanoktica. Bitno je da nokatnu ploču i kožu oko nje dovoljno izhidrirate i nauljite blagom masažom. Dok oporavljate nokatnu ploču ne stavljajte lakove, jer preparati za negu neće imati efekta.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Pro Piu Grande - najpovoljniji butik u gradu